Ontspanningstherapie

 

Wat is ontspanning.

 

Ontspanning is voor iedereen anders.
Het is net als bewegen, individueel, geheel eigen en dus voor iedereen anders.
Voor sommigen is een warm bad of een boswandeling of een weekend op een tropisch eiland voldoende om te herstellen, om weer zichzelf te zijn.

Anderen hebben wat meer hulp nodig.
Er zijn vele methoden om te leren ontspannen.
Welke methode van toepassing is voor u, is weer sterk afhankelijk van de individuele mens, van haar/zijn capaciteiten, wensen, verwachtingen want mensen zijn meer dan alleen een lijf.

Wel werkt de fysiotherapeut of welke ontspanningstherapeut ook en welke ontspanningsmethode ook wordt toegepast, vooral symptomatisch.

 

Met andere woorden als ik u een ontspanningsmethode aan leer waardoor de spanningsklachten, de uiting van de te hoge spanning in het lichaam, afnemen dan werkt u nog niet aan de oorzaak, de reden waardoor steeds de spanning te hoog oploopt.

 

Het is niet zo dat door ontspannen alle negatieve stress volledig zal verdwijnen. Wel zal de angst minder hoog oplopen, in een lichaam dat ontspannen is.

Men kan door echte ontspanning te ervaren, inzicht verkrijgen wat mede de oorzaak kan zijn. Ontspanning wil niet zeggen aan niets denken maar leren concentreren, aan één ding denken en door ontspannen zijn, zichzelf kunnen zijn, zichzelf ervaren, het ontstaan van ruimte in jezelf.


 

Voor wie is ontspanningstherapie bedoeld.

 

In wezen zijn ontspanningsoefeningen goed voor iedereen, met en zonder klachten maar zeker bij concentratieverlies en lichamelijke spanningsklachten.

Werkmethode

Samen met de fysiotherapeut uit onze praktijk is het zoeken welke methode het beste aanslaat.
De ademhalingstechniek is een vast onderdeel van de ontspanningstechnieken daarnaast zijn enkele mogelijkheden: 

  • het bewust aan/ontspannen van spieren

  • massage

  • concentratieoefeningen

  • visualisatie

  • bewegingsvormen

  • gronden


 

Geeft u als cliënt / patiënt ook tijdig bij uw therapeut aan wanneer bepaalde ontspanningsmethoden juist voor u niet ontspannend blijken te werken zodat onze therapeut uitleg kan geven of de methode kan aanpassen.

Om meer te werken aan de oorzaak van te hoog opgelopen negatieve stress, is in onze praktijk nog een andere therapie mogelijkheid: haptotherapie (haptonomie). – zie specialisaties.

Haptotherapie beoogt een eenheid tussen lichaam en gevoel te bewerkstelligen. Met behulp van ontspanningsoefeningen/ haptotherapie kom je weer in contact met je lichaam, verminderen spanningsklachten en neemt de kwaliteit van leven toe.